2010. 07. 28.
2010. július 28. Péterke 14 hónapos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Egy nagyon nyugodt és esős héten vagyunk túl és egy mozgalmas hosszú hétvégén. Szombaton délután Péterke unokatesójának a névnapját, Kinga napot ünnepeltünk a szomszédban. Boldog névnapot Kinga!!! Vasárnap Anna napoztunk anyukáméknál a másik szomszédban. Boldog névnapot anyu és dédi!!! Hétfőn Paksra utaztunk a másik nagymamát meglátogatni. Péterke nagyon jót sétálgatott és kisvonatozott a játszótéren.

Kedden villámlátogatást tettünk Hédiéknél a belvárosban. Nagyon örülök, hogy végre sikerült megismerkednünk, bár Péterke és Hédi 1 éves kislánya Kata szépen átaludta az egészet. Csak a végén kezdtek volna megismerkedni, de addigra már mentünk is. Nagyon jó volt Hédivel és kisfiával Marcival beszélgetni, és egyben nagyon megnyugtató is. Döbbenetes, milyen jól hallja Marci a szavakat és a hangzók is nagyrészt a helyükön vannak, mikor kiejti őket, bár kicsit szégyenlős és halk volt a jelenlétünk miatt, így nem hallhattam milyen amikor beindul a beszélőkéje. Hallja a különbségeket az m és n hangok között és szépen ejti a h hangot is. Pedig Marcinak valamivel rosszabb a hallása mint Péterkének, 40-50 dB-es mérései vannak és mégis hihetetlenül jól fejlődik. Hédi pedig elképesztően jól olvas szájról, jobban értette Marcit sokszor mint én, pedig én hallottam mit mond. Szóval összességében nagyon jól éreztük magunkat és várjuk a következő találkozót, ami nagyrészt azon múlik, mikor merek elindulni a városba egyedül, babakocsival. Nagyon, nagyon félek a járművektől és a lépcsősoroktól, mert ugye Budapest nem mozgássérülteknek és kismamáknak van kitalálva.

BESZÉDÉRTÉS:

*Ma 14 hónapos Péterke, korábbi bejegyzésemet javítva most rendesen lemértem: 84 cm és 11,8 kg!!! És egyre ügyesebb és okosabb, rengeteget mozog. Bár a fejlődése nem olyan látványos, mint korábban, de szerintem most inkább olyan ő, mint a szivacs. Sokkal több mindent szív magába mint korábban, így más megközelítésbe helyeztem a hallásértés fejlesztését. Most nem csak egy-két szóra koncentrálunk, és nem kérdezgetek vissza annyit, nem kérem állandóan hogy mutasson rá tárgyakra, mert úgy tűnik lanyhul az ezirányú érdeklődése, hanem inkább szócsoportokat ismételgetek rengetegszer rámutatva a tárgyakra és mivel kb 5 állatot már ismer, azt is elkezdtem mondogatni neki, hogy melyik állat mit mond, hátha ettől könnyebben beindul a beszélőkéje is. És mintha a boci azt mondja hogy búú, az oroszlán meg azt hogy ááá már át is ment volna. Ezeknél az állatoknál megpróbálom a róluk szóló énekek/mondókák első versszakát is sűrűn elismételni neki, bár nem látok ezirányban még mindig semmi érdeklődést. Vettem egy csomó kézben jól megfogható műanyag állatot, ezen gyakoroljuk az állatok nevét: a CICA, KUTYA, BOCI, MALAC, OROSZLÁN már nagyon megy.

MOZGÁSFEJLŐDÉS:

*Tanulunk a kiscsúszdán csúszdázni. Már fel tud mászni a térdein, a tetején leül és lecsúszik, de persze mindvégig fogjuk a kezét és segítünk ha kell.

*Gyönyörűen megy fel és le a kis emelkedőn a kertben, ahol korábban mindig elesett. Egyedül lép le a teraszról a földre.

*Próbál szaladni, guggol, lefekszik és benéz a bútorok alá.

*Mindenre fölmászik és legnagyobb rémületemre a magasban akar ácsorogni, úgyhogy állandóan fogni kell a kezét

SZOCIALIZÁCIÓ:

*Ölelgeti, puszilgatja és simogatja a kislányokat. He-he. Befekszik a bátyám feleségének az ölébe, elterül és hagyja hogy simogassa a fejét. Ez döbbenet, ilyet még sosem engedett meg senkinek sem rajtunk kívül.

*Ha azt szeretné, hogy a papa fölvegye és sétáljon vele, akkor oda áll elé és megfordul (mert a papa úgy szokta vinni, hogy kifele van az arcocskája és a karján csücsül.)

Minden hónap végén összefoglalom a beszédfejlődés és a beszédértés változásait. Íme a Naida V-ös hallóka eredménye egy hónap viselés és gyakorlás után:

13-14. hónap

Kimondott szavak gyarapodása:

egü → abu

anyu

(ez a hónap végére átalakult)

em

Nem

(ez a hónap végére elmaradt)

k

Kérem

(?)

Boci (búú)

(?)

ááá

Oroszlán (ááá)

(?)

Megértett szavak gyarapodása (13-14. hónap):

AUTÓ

CICA

ANYU

CSÜCCS

TEDD A PAPUCSOT A LÁBAMRA

PAPUCS

KUTYA

APU

NEM

LÁMPA

BOCI

MAMA

KÉREM

VIRÁG

MALAC

PAPA

PÁ-PÁ

NEM HAMM-HAMM

REPÜLŐ

OROSZLÁN

PÉTER

HOZD IDE …!

VENTILLÁTOR

 

KINGA

HOL A …?

KÉREK PUSZIT

 

 

 

KUKUCCS

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés