2010. 08. 28.
2010. augusztus 29. Péterke 15 hónapos, fejlődés, havi összefoglaló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Almát eszemSzombaton lett Péterke 15 hónapos, a következő paraméterekkel: 12,3 kg, 86 cm, 13 fog, és épp áttört a 14. Az elmúlt héten nem történt a fejlődés szempontjából túl sok említésre méltó. A gyönyörű idő miatt alig voltunk itthon, kevesebbet gyakoroltunk, de nem lett volna szívem vele itthon kuksolni, mikor ki is mehetünk játszani. Nagyon örülök neki, hogy az augusztus játszóterezéssel és udvaron rohangálással telt, mert a hónap végére megérkezett az esős idő. Ez az időszak így inkább Péterke mozgásának rohamos fejlődéséről szólt, semmint a beszédértés, pláne a hangképzés látványos alakulásáról.

Hétfőn eljöttek látogatóba Hédiék. Volt nagy játszóterezés, meg nagy játékrámolás otthon, aztán ebéd után mind a három gyerek egyszerre aludt, így volt idő beszélgetni is. Nagyon jól éreztük magunkat.

 BESZÉDÉRTÉS:

*Elkezdték végre érdekelni a könyvek. Eddig is lapozgatta és többé-kevésbé olvasni is lehetett neki, de most ő veszi elő az állatos képeskönyveit és mutatja benne az ujjával az állatokat, és újra és újra el kell neki ismételni őket. Látom ám rajta, hogy előbb meghallgatja mit mondok, aztán megnézi a szám mozgását is. A kis komisz, lehet hogy titokban már tanulja a szájról olvasást?

Csőlakó*Ha evés után azt mondom neki: „Töröld meg a szádat!” fogja a szalvétát és megtörli. DE valószínűleg ez csak automatikus cselekvés arra, amit a szalvétával szoktunk csinálni. Próbálgatom a "Töröld le az asztalt!" mondatot párhuzamosan ezzel. Ha a kettőt meg tudja majd különböztetni, akkor lesz teljes a siker. 

*Ha azt mondom neki: „Tedd bele a körtét a kosárba!” Ránéz a játékkörtére, majd a kosárra és nem teszi bele! (hehehe)

*Tulajdonképpen most inkább rengeteget ismételem az eddig tanultakat, mert látom hogy elfelejti. Azért becsempésztem az állatai közé egy TYÚK és egy PULYKA figurát.

 

BESZÉDFEJLŐDÉS:

*Egyetlen egy tárgy van, amit mindenképpen mondani akar mostanában. Ha meglát az utcán egy buszt, akkor rámutat és valami b szerű hangot hallat.

*Amúgy semmi említésre méltó. Kevesebb hangot ad ki, mint valaha. Remélem csak nagyon el van foglalva a mozgással és azért nem hangicsál, de azért titokban gyűjtögeti az infókat.

MOZGÁSFEJLŐDÉS:

*Péter egyedül mászik fel a nagycsúszdára, szépen lecsücsül a tetején és lecsúszik. Azért még természetesen folyamatosan ott izgulok mellette, nehogy baj legyen.

*A kismotorral remekül közlekedik, fölpattan rá, kanyarodik, tolat, és kaszkadőröket megszégyenítő módon esik le róla. (hehehe) 

Az elmúlt egy hónap összefoglalójában nem térek ki a hangokra, mert a ji-ji-ji-n kívül semmi új hangot nem próbált ki. A kiejtett szó-töredékek, mint az: á-á-á (háp-háp-háp), vu-vu (vau-vau), b (busz) pedig vagy csak ritkán fordulnak elő, vagy nem elég meggyőzőek. A korábbi szó kezdeményeket teljesen elhagyta, csak az állandó k hang ismételgetése maradt meg, ha kér valamit, vagy ha érdekeset lát. A megértett szavak azonban nagyon jól gyarapodtak. Csak azokat írom le, amiben biztos vagyok, mert már nem ad olyan lelkesen visszajelzést:

Megértett szavak gyarapodása (14-15. hónap):

PÁRNA

ÓRA

SZŐLŐ

MADÁR

Gyí paci paripa

Hinta palinta

Kipp kopp kalapács

LAPÁT

TÁVIRÁNYÍTÓ

BANÁN

MAJOM

HINTA

KÖNYV

KÖRTE

LABDA

CSÚSZDA

TALICSKA

KUKORICA

BUSZ

Jár a falióra

MOTOR

SEPRŰ

KACSA

 

ASZTAL

SAPKA

LIBA

 

ÁLL-CSÜCCS

SIMI-SIMI

ÁGY

ZOKNI

KAKAS

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés