2010. 11. 07.
2010. 11. 07. Péterke a nagydumás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

lepakol, befekszikÉs igen! Végre ki merem jelenteni, Péter beszéde beindult, ahogy a nagykönyvben meg van írva, magánhangzósan, de szép tisztán. A héten egymás után jöttek az újabb és újabb szavak. A hiszti abbamaradt és helyette rengeteget játszottunk, mondókáztunk, olvastunk és böngésztünk, na meg sétáltunk a szép időben. Pénteken voltunk a szokásos szurdo foglalkozáson, ahol be tudtunk végre menni a mozgásfejlesztő szobába, úgyhogy Péter most tombolhatott kedvére. Hétvégére megint visszaesett a beszédkedv és átváltott visításra, de nem tűnt el teljesen, mint régen.

BESZÉDFEJLŐDÉS:

*A hét úgy kezdődött, hogy Péter két napon át megállás nélkül azt kiabálta: ajajajaj. Ez váltott át utána a szavak kimondására.

ajajaj

*Péter az á, a, u, e, é, i hangokat használva képzi a szavait (az o, ü, ö hangokat még sohasem hallottam tőle, még gagyogás formájába sem). A hét csúcspontja pénteken volt, mikor szurdóról hazafele a könyvében megmutatta az egeret és azt mondta a szokásos i-i-i helyett, tisztán és érthetően, hogy: egéj. Na persze, nem hittem el, de aztán többször egymás után elismételte:e-é. Azóta még egyszer mondta mássalhangzóval. A következő szavakat mondta/mondja a héten :

Csibe: pi-pi-pi

i-i-i

Egér: cin-cin-cin

i-i-i

egér

e-é, egé!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boci: bú

mászik

á-i

Csacsi: iá-iá

iáiáiáiá

pingvin

i-i

itt

i

tévé

é-é

papa

a-a

víz

í

bárány

á-á

Orosztán: ááá

ááá

Ági

á-i

Kinga

i-a

cica

i-a

*Péter kapott tőlem mini bútorokat, hogy játszva gyakorolhassuk a bútorneveket, igéket, viszonyszavakat, utasításokat. Nagyon-nagyon szereti és nagyon vigyáz a rendre, hogy mindig minden ugyan oda kerüljön. Annyira megörült, mikor meglátta, hogy akkor mondta ki az első é-betűs szavát: é-é (tévé), mikor szóltam neki, hogy van pici tévé is a szobában.

asztaltársaság

nappalilakóka szekrény rémei

 

 

 

 

 

 

 

Ami Péter beszédének lefilmezését illeti, videó készítésben megint nem jeleskedtem, mert mire kiörültem magam és dokumentálni akartam, megcsappant ismét Péter beszédkedve. Egyetlen szó hallatszik a felvételen: tévé - éé. Amúgy meg látható, Péter milyen jól érti, amit mondok neki.

bútoros játék:

BESZÉDÉRTÉS:

*Látványosan megugrott Péter értése. A hétköznapi utasításokat kivétel nélkül érti, ha mégsem, szituációval, kézmozdulattal együtt semmi gondunk nincs a kommunikációval. A böngészők nézegetése és az ott látható szituációk mondatba foglalása a múlt héten még nagyon nehéz volt Péternek, de egy hét olvasás után a kedvenc elfoglaltsága lett. Már olyan mondatokat is felismer, és rámutat a megfelelő képrészletre, mint például: A néni tököt tol a talicskán. A kislány csacsit simogat. A kisfiú botot dob a kutyának. A maci csücsül a kanapén. A maci fekszik a szekrény tetején. Melyik szobában van tévé? A madarak repülnek. A bácsi sepreget. A néni telefonál. A papagáj kukucskál. A néni porszívózik. A lányok táncolnak. Nyilván csak bizonyos szavakat ért meg belőlük, de remekül megjegyzi, hogy melyik mondatnál melyik képet kell megmutatni.

*Új szavak, amiket biztosan megért: kanapé, gyík, teve, strucc, tukán, teknős, vaddisznó. És persze nyilván még sok hétköznapi szó is van, amit valószínűleg ért, csak én nem tudok róla.

Elmaradtam Péter passzív szókincsének havi összefoglalásával.

Megértett szavak gyarapodása (16-17. hónap):

csibe

teve

hűtő

szeme

Sima út, sima út

majom

béka

mikró

orra

Hej cicuska

róka

gólya

kávéfőző

haj

Van nekem egy kiskutyám

szarvas

gyík

ágy

feje

Biri bori bárány

őzike

teknős

asztal

nyaka

Csicseri borsó

papagáj

tukán

szék

pocak

Víz víz tiszta víz

pingvin

flamingó

fotel

lába

Háp, háp, háp, jönnek a kacsák

csiga

hattyú

kanapé

keze

Liba mondja gá gá gá

vaddisznó

strucc

 

 

Pál Kata Péter

HALLÁSFIGYELEM:

*Péter megállás nélkül fülel, minden hangot, zörejt meghall és azonnal a fülére mutat. Ilyenkor meg kell neki mutatni a hang forrását. A szépséghiba a történetben az, hogy nem mutatja, ha nem hall, mert kimerült az elem, és én nem tudom sokszor, hogy most egy hangra figyel, vagy netán jön a leghátsó foga és az fáj neki.

MOZGÁSFEJLŐDÉS:

*Mondanom sem kell Péter nagyon bátor és sokszor nyaktörő mutatványokat csinál, ezért mindig résen kell lenni.

akárhová bebújik

babadrog

Péterke lovagol:

Péterke utazik:

MONDÓKÁSBLOG!!!!!!!!!!

Mivel gyűjtöm az állatos mondókákat (bár mi még csak egy-egy mondókát használunk Péterrel, sőt, van hogy csak felet), arra gondoltam megosztom ezt veletek is. Tudom, hogy rengeteg hasonló gyűjtemény van a neten, de legalább nektek ne kelljen keresgélni, ha én már megtettem. Szóval a gyűjtemény elérhetőségét megtaláljátok jobbra a Kedvencek menüben és ide is belinkelem:

http://mondokas.freeblog.hu/

Jó szórakozást hozzá, én igyekszem hétről-hétre feltölteni az újabb állatokat, aztán meg jöhetnek a zöldségek-gyümölcsök, tárgyak stb.

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés