2010. 12. 18.
2010. dec. 19. Aranyvasárnap, Péter beteg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

a kis beteg Péter csibészke-kalapjábanA hét első fele nyugalmasan telt. Én levágattam a hajam, elmentem több mint három hónap után először pránázni. Péterrel inkább ismételtük az eddig tanultakat és sokat játszottunk. Aztán hét közepétől gyanúsan nyűgös lett. Szerdán benn voltunk délelőtt a városban járművekkel, délután már sírósan ébredt. Másnap ugyan ez, de végül péntek reggelre tört ki rajta a betegség. Délután elmentünk vele az orvoshoz. Iszonyú nagy patáliát csapott már a folyosón, alig bírtam levenni róla a kabátját, pulóverét. Akkor még csak folyt az orra és piros volt a torka, estére viszont rosszabbul lett, végig forgolódta-sírta az éjszakát. Előjött a Kruppja, így bebugyoláltam és átszellőztettem a szobát, amitől azonnal jobban lett, úgyhogy szerencsére nem kellett ügyeletet hívni. A hétvégén tehát be voltunk zárva a lakásba, hiába hullott kinn a hó, nem mehettünk szánkózni.

BESZÉDFEJLŐDÉS:

Túl sok új dolog tehát nem történt a beszédfejlődés terén, szinte egyáltalán nem mond semmit. Talán annyi, hogy mintha kezdene mássalhangzós szavakkal próbálkozni, de ezek még nagyon halovány próbálkozások, és nem is állítom biztosan. Úgyhogy egyelőre csak várok és várok, hogy mikor indul be a következő nagydumás periódus. Addig meg állandóan mondókázunk, olvasgatunk, játszunk.

BESZÉDÉRTÉS:

*Viszont egyre biztosabban látom, hogy Péter érti az alapszíneket. Múltkor fölépítette a pohártornyot, a pirosat eddig is azonnal megmutatta (de az önmagában még nem jelent semmit), de most tudta a zöldet is és szerintem érti a sárgát és a kéket is. Nagyon úgy látom, hogy nem volt hiábavaló állandóan mindennek megnevezni a színét.

*Ugyan ez a helyzet a madarakkal. Egy jó ideig minden csak madár volt. Az állatos könyvében viszont már hónapok óta minden madarat megnevezek neki fajta szerint, de sosem kérdeztem vissza, mert minek, úgysem jegyzi meg. Erre ma mondom neki a a verebes Nemes Nagy Ágnes verset "Szakad a hó nagy csomóban..." és mivel el szokam neki magyarázni, eljátszom tárgyakkal, miről szólnak az énekek, versek, rákérdeztem a könyvében, hogy melyik a veréb és megmutatta. Aztán a varjú, rigó, sirály, galamb, harkály, gólya, bagoly, mindről tudta melyik madár.

Íme megint néhány videó, az előző hetek mondókáiból és Péter reakcióiból, táncos hallom-nem hallom játékot még mindig nem sikerült felvenni, de próbálkozom:

kávé tea rum bumm:

száll a labda és húzz húzz engemet:

esik az eső:

fújja szél a fákat:

aki nem lép egyszerre:

tigris tigris:

bal jobb bal jobb mennek a majmok:

a part alatt:


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés