2012. 02. 27.
Péter elkezdett beszélni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

széles mosolyNagy az öröm, hogy végre tudjuk, mikor megyünk. Már mindent elintéztem, ami kell a műtét előtt. Azért leírom részletesen, hátha valakinek majd hasznára válik. Az előzetes vizsgálatok másolatait elpostáztam Szegedre, hogy a professzor úr meg tudja nézni. Beborítékoltam a kaposvári szubjektív mérés, a miskolci BERA/ASSR, és az egyéves korában készült heimpálos BERA eredményeit, és lemásoltam a heimpálos koponya CT CD-jét is. Pénteken kaptam egy telefont Szegedről, hogy a professzor úr megnézte a leleteket, és minden rendben van, Péter műthető. Nagyon izgultam már emiatt. Valószínűleg a jobb fülét fogják műteni, mert az a rosszabb, és ráadásul jobbkezes is, úgyhogy ha egyforma lenne a két füle, akkor is ezt műtenék. Amit el kell még itthon intéznünk, az egy teljes vérkép és vércsoport meghatározás. Most szerdán megyünk. Aztán kell még egy EKG, amire már kaptunk beutalót a gyerekorvostól és a Heim Pálban fogjuk csináltatni, ahová jövő hétfőre adtak időpontot. Nem szívesen viszem ebben az időszakban Pétert sehová, de ezeket sajnos el kell intézni. Kellett még a gyerekorvostól beutaló Szegedre és igazolás, hogy Péter nem áll gyógykezelés alatt, amit nagyon készségesen azonnal meg is kaptunk. És ennyi.

 

kakaóPéter egyik napról a másikra elkezdett beszélni, de csak magánhangzókat használ. Ennek ellenére nagyon boldog vagyok, mert tényleg 1 év 9 hónap kellett neki, mint egy halló gyereknek születésétől fogva, és végre beszél. De sajnos mostanra annyira rossz lett a hallása, hogy bár szerintem sok mássalhangzót meg tud különböztetni egymástól, mégsem tudja őket kimondani – egyenlőre. Az is lehet, hogy csak ennyit hall, de szerintem azért nem ennyire rossz a helyzet. Műtét után legalább ezen sem kell többet stresszelni magam, mert biztosan mindent hallani fog. És ami miatt ugyancsak nagyon örülök, hogy már biztosan nincs megkésett beszédfejlődése, diszfáziája, vagy ilyesmi. Rengeteg mindent mond, hosszú szavakat is, pl. teknősbéka (eöéa), Péteré (éeé), illetve teljes mondatokat, pl. Esik az eső (eiaeő), Itt is van! (iia). Fel sem tudnám sorolni, mennyi mindent, tulajdonképpen egész nap dumál. És minden szót visszamond, amit kiejtek a számon. Múltkor felsorolta az asztalon található játék színeit (eé, é, ia, ö, aa): fehér, kék, lila, zöld, barna. Az esetek nagy többségében a szituációból azonnal tudom, mit mond, és rögtön utána mondom én is helyesen, és nagyon megdicsérem. Mert nagyon ügyes! A szurdósunk szerint minden gyerek beszéde beindul műtét előtt pár héttel, mert a szülők nem görcsölnek többet azon, hogy miért nem beszél, belenyugszanak a helyzetbe. És lám, nálunk is ez volt a baj. Az idegesítő zárt szájú hümmögés nyomtalanul eltűnt, helyette folyamatosan ömlik a szó Péterből, csak kicsit nehéz kibogarászni, mit mond.

 

fotelemberMár két hete elkezdtünk naptárt használni, mert Péternek láthatóan gondot jelentett az időbeliség. Bármit mondtam neki, azt hitte, most azonnal fogjuk csinálni. Készítettem egy egyhetes naptárt a falra, a napokat hétfőtől péntekig egymás alá írtam. Kis kártyákat készítettem azokról a dolgokról, ahová mennünk kell és azt hétfőnként együtt felragasztjuk a megfelelő napokra. Minden este együtt húzzuk ki az elmúlt napot és tesszük át a pöttyöt a következőre, ami jön. Péter egészen jól belejött. Műtét előtt fontos volt ezt bevezetni, így már nem fogja meglepetésként érni, hogy mikor utazunk.

 

Voltunk az utolsó szurdón is, kaptunk egy CI-műtétről szóló kifestő füzetet. Nagyon hasznosnak tűnik. Már vettünk Péternek néhány új játékot, kifestőt, nyomdát, amit leviszünk Szegedre. Rengeteg új mesét írattunk fel DVD-re, az is sok időt el fog majd venni. Egyenlőre még nem frusztrálom szegénykémet a műtéttel, elég csak egy hétre előre tudnia, mi következik.

 

hólapátolásJártunk az EduKidben állításon. Megmutattam a leleteket, ennek alapján állított valamit a hallókán a főnökasszony, és játék-audiometriával, frekvencia-specifikusan mérték Pétert, mint régen. Az eredmény lesújtó volt, 50dB-nél nem mértek jobbat. Akkor még erősebbre állította, így sikerült, azt hiszem, 40dB-es értékeket mérni, de nem kaptam audiogrammot, így nem tudom a pontos mérési eredményeket. Azt mondták, hogy 15dB-t erősítettek a készüléken és hogy erre a görbére ez a legjobb készülék, amit a gyerek hordhat. Mindenesetre Péter beszéde már előbb beindult, úgyhogy az állítás után semmi újdonságot nem tapasztaltam. Az viszont biztos, hogy most veszettül dönget a hallóka és Pétert ez egyáltalán nem zavarja. Talán nem kell úgy kiabálni vele, mint az elmúlt időszakban és hamarabb megérti a dolgokat.

 

Magánúton csináltattunk új illesztéket is Péternek, de a régivel és az újjal is iszonyúan sípol a jobb fülije, ami a hangosítás óta elviselhetetlen. Elmentünk újra az EduKidbe, ahol állítottak a feedbacken, de nem használt. Így valószínűleg az új illeszték sem jó. Már arra is besípol, ha mosolyog a gyerek. Az az igazság, hogy nem akarok az utolsó két hétben emiatt többet rohangálni a gyerekkel, műtét után a jobb fülijét úgyis letesszük már, a bal meg jól működik. Ezt a kis időt kibírjuk.

Péter festPéter kézügyessége egyre jobb. Majd minden nap festünk. Én színes filctollal lerajzolom a kép körvonalait, ő pedig a körvonal színére kifesti a képen látottakat. Egyre ügyesebb. Mivel a 45 darabos fülecske nélküli puzzle-okat gond nélkül kirakja, kapott fülecskés hagyományos változatot is. Elég hamar belejött a 20 darabosba és én nagyon haragudtam, mikor apukája beállított egy 3x50 darabos öt éves kortól ajánlott dobozzal. Péter eleinte csak nézte, nézte, hogy csináljuk, aztán most már segítség nélkül kirakja. Amúgy borzasztó hosszúak a napok így bezárva. Minden héten sütünk együtt valami sütit, segít a zöldségpucolásnál, a teregetésnél, a mosás berakásánál, a porszívózásnál. Mindent szeret csinálni, aminek értelme van. Viszont nagyon nem szeret egyedül játszani.

 

De hogy a hasamban növekedő kislányról is essen néhány szó, beléptünk a 25. hétbe. Szerencsére a terheléses cukorvizsgálatnak jó lett az eredménye. Most voltam újra szúratni magam, és most egy hónapig semmi rohangálnivalóm nem lesz ezügyben. A pici sokat mocorog, bár ha ideges vagyok, akkor elbújik, és csak akkor lehet előcsalogatni, ha lefekszem este és megnyugszom. Voltam a háziorvosnál és elintéztem az EKG-t is, még mielőtt beüt a nagyon durva influenzajárvány.

 

Közben észrevétlenül 33 éves lettem.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés